Pomogli:

brakuje jeszcze 79780
Zatweetuj
Podziel się

Nie zdajecie sobie sprawy, jak wiele utrudnień czeka na człowieka, który na co dzień posługuje się tylko jedną ręką. Wszędzie czają się przeszkody, które, trzeba pokonywać każdego dnia.

Pan Adam nie ma prawej ręki. Osiemnaście lat temu w wyniku choroby, która zaatakowała wszystkie palce prawej ręki stwierdzono u niego zmianę w naczyniach palców. Trzy lata później przeszedł operację udrożniania żył. Niestety to nie pomogło i został poddany amputacji prawej kończyny górnej do okolic łokcia. Po wybudzeniu się z narkozy po operacji dotarło do niego co się stało. Jego dotychczasowe życie legło w gruzach.

Na pierwszej komisji lekarskiej przyznano mu rentę socjalną na okres trzech lat, stwierdzając umiarkowany stopień niepełnosprawności. Na kolejnej komisji stwierdzono poprawę polepszenie stanu zdrowia. Mężczyzna został pozbawiony renty. Stwierdzono, że jest młody i może podjąć się pracy.

Utrata kończyny jest dla każdego wielkim szokiem, bo oto nagle zostaje zmieniony wygląd człowieka, do którego każdy jest przyzwyczajony. Pojawiają się też różnego rodzaju ograniczenia, z którymi wcześniej człowiek nie musiał się liczyć. Wszystkie te trudności da się jednak przezwyciężyć; można przyzwyczaić się do funkcjonowania bez kończyny, można prowadzić normalne, aktywne życie. Trzeba tylko wierzyć we własne możliwości, nie poddawać się i postarać się zaakceptować swoją nową sytuację.Tak też było w przypadku Pan Adama:”Powiedziałem sobie: trzeba żyć dalej. W 2005 roku zrobiłem prawo jazdy, w 2006r ożeniłem się i urodził mi się syn.„

Adam z żoną i dzieckiem mieszkają w wynajętym domu na wsi i utrzymują się z zasiłku pielęgnacyjnego oraz dodatków socjalnych na dziecko. Od kilku lat Adam pracuje jako ochroniarz obiektu. Dochody są niewielkie i nie stać go na nową protezę. Dotychczas korzystał z protezy kosmetycznej, ale ze względu na kilkanaście lat użytkowania jest mocno wysłużona i powoduje ból kikuta.

Chowanie kikuta ręki, to nie sposób na to, by rozprawić się z innością. Proteza jest już rozwiązaniem w tej sytuacji. Ręka dzięki nowoczesnej protezie ruchomej, nie tylko zyska nowy wygląd, ale będzie też bardzo funkcjonalna. Wreszcie nie trzeba będzie chować kikuta. Proteza, która spełni swoje zadanie, taka, która ułatwi  mu codzienne funkcjonowanie, kosztuje zbyt dużo, by rodzina mogła uporać się z tym sama.

Close Menu