Marian Karolski, 30 lipiec 1947

udar, migotanie przedsionków, spastyka lewej części ciała, przykurcze prawej części ciała

Ełk

Rozpoczęcie: 03-03-2019

Zbiórka zweryfikowana przez FundacjaPomagamy.pl

Dostosowanie pomieszczenia do potrzeb osoby niepełnosprawnej

Cel zbiórki:

schodołaz, zbudowanie łazienki dla os. niepełnosprawnej

Potrzebna kwota 15000

Mamy już 205
brakuje jeszcze 14795
Zatweetuj
Podziel się

Nasz podopieczny, Pan Marian, do niedawna był głową rodziny. Teraz w wyniku rozległego udaru jest osobą niepełnosprawną w stopniu znacznym. Nie potrafi wykonywać podstawowych czynności fizjologicznie samodzielnie. Nie jest w stanie usiąść.

Jednocześnie jest szereg innych dolegliwości jak utrwalone migotanie przedsionków, spastyka lewej części ciała, przykurcze prawej części ciała, rozległa rana wielkości dłoni na lewej kostce, w której bakterie spowodowały gnicie części stawu i ścięgna. Bezpośrednio po udarze Pan Marian był przez 4 miesiące w szpitalu, a zwolniono go do domu jedynie przez duże problemy z sercem. Doszło do usunięcia reszty uzębienia. Jest przez to kłopot z jedzeniem i dopasowaniem protezy zębowej. Dochodzi do tego przetykanie tętnicy udowej i umieszczenie stentu, operacje usunięcia martwej tkanki z rany.

W tej chwili Pan Marian mieszka w domku jednorodzinnym, gdzie 24-godzinną opiekę sprawują nad nim żona i córka. Nasz podopieczny, do niedawna w pełni sprawny mężczyzna, cierpi psychicznie i fizycznie, co odbija się też na bliskich. Jego najbliżsi również podupadają na duchu i nie wiedzą, co dalej. Konieczne jest wsparcie kardiologa, neurologa, chirurga, rehabilitacji, protetyka. Na tym jednak lista potrzeb się nie kończy.

Priorytetem jest dostosowanie piętra domku do potrzeb osoby niepełnosprawnej. Na podstawowe leki miesięcznie rodzina wydaje kilkaset zł, do tego należy doliczyć koszty związane z artykułami higienicznymi, opatrunkami i pieluchomajtkami. Stanowi to duże obciążenie dla budżetu.

Poza Panem Marianem w domu mieszka jeszcze jedna osoba niepełnosprawna. Żona Pana Mariana jest na emeryturze, przeszła poważną operację oczu, cierpli na reumatyzm i ma zmiany w kręgosłupie, co utrudnia opiekę nad mężem. Ze względu na sytuację rodzinną, córka naszego podopiecznego musiała zrezygnować z pracy i wprowadzić się do rodziców.

Ze względu na tak dramatyczną sytuację rodzinną, zdrowotną i bytową, Pan Marian szuka pomocy osób, które byłyby gotowe wspomóc go finansowo. Chociażby po to, by w domu pojawił się schodołaz, by pomieszczenie, w którym jest od roku, nie było całym światem, w jakim żyje. By mógł przemieszczać się po domu i choć trochę odzyskać to, co utracił. Aby wyjść z domu, musi pokonać 8 stromych schodów.

Pomogli:

1. Łukasz